Fransk fisksoppa

4 portioner 
400 g fryst torsk 
1 gul lök 
2 vitlöksklyftor 
500 g fast potatis 
1 fänkål
2 msk olja
3 msk tomatpuré
1 liter fiskbujong  (vatten och buljong-tärning eller fond)
1 tsk timjan 
1 dl lätt créme fraiche salt och peppar 
 
Tina torsken och skär den i tärningar. Skala lök, vitlök och potatis. Finhacka lök och vitlök. Tärna potatisen ca 1x1 cm tärningar. Ansa och finstrimla fänkålen. Fräs lök, vitlök och fänkål i oljan i en stor gryta. Vänd ner potatis och tomatburé och fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt buljong och timjan. Låt småputtra ca 10 min. Tillsätt créme fraiche. Smaka av grytan med salt och peppar. Lägg ner fisken i grytan och koka upp.
Servera gärna fisksoppan med nygräddade baugetter.

Maltbröd

 66 cl öl
50 g jäst
1 1/2 l rågsikt
1 msk fänkålsfrön
1 msk anis
2 msk kummin
4 kvistar rosmarin
 
Rosta fänkålsfrön, anis och kummin i en het panna. Mortla/mixa sedan ner de grovt. Börja med att jobba ut jästen i ölen. Blanda sedan kryddorna i rågsikten och blanda med ölen och jästen. Låt jäsa i 45 minuter. Baka ut fem små limpor och låt jäsa i 30 minuter. Grädda sedan i 225 grader i 14-16 minuter. 
Tips: Kasta in ett glas vatten samtidigt som ni stänger ugnen, det ger bröden en fin yta.

Blåbärsvåfflor med vanilj-och créme fraiche

 
10 Våfflor
 
Knapp 4 dl (210 g) extra fint mjöl
1 tsk salt
4 tsk socker
1 msk bakpulver
2 ägg
2 1/2 dl mjölk
4 tsk smör
125 g blåbär (färska eller frysta)
250 g créme fraiche
1 vaniljstång eller 5 ml vaniljessens
4 tsk socker
80 ml lönnsirap
en hand full med färska blåbär
 
Sikta mjöl, salt, socker och bakpulver och blanda. Viska ihop ägg, mjölk och smör och lägg de i blåbären.
Blanda i de siktade ingredienserna och låt sedan vila i kylskåp i 15 minuter.
Värm ett våffeljärn, häll i smet och stek tills våfflan är knaprig och gyllenbrun. Håll de färdiga våfflorna varma.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda créme fraiche, vaniljfrön och socker.
Skeda över de heta våfflorna och häll sirap över.
Smaklig måltid!:)
 

Spenat och fetaostpaj

Pajdeg
3 dl vetemjöl
2 krm salt
125 g iskalt smör, tärnat
2-3 msk iskallt vatten
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa vetemjöl, salt och smör till en smulig deg eller nyp ihop i en bunke. Arbeta snabbt ihop degen med vatten och låt vila i kyl minst 30 minuter ( gärna över natten ). Kavla ut och klä in en pajform med degen. Nagga botten och ställ i kyl 20 minuter. Förgrädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Fyllningen
800g fryst bladspenat
1 kruka mynta
300 g fetaost
5 ägg
2 dl mjölk
salt och nymald svartpeppar
Fräs spenaten tills vattnet ångat bort. Finhacka myntan och smula sönder fetaosten. Blanda ihop spenaten, myntan och fetaosten och häll det i pajformen. Vispa ihop ägg och mjölk. Salta och peppra. Häll smeten över spenat och fetaosten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.
 

Örtpasta med limeräkor

4 pers
 
400 g skalade räkor
2 lime (skal och saft)
3 msk smör
2 tsk honung
300 g fullkornspasta
4 msk djupfrysta hackade provensalska kryddor
 
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Blanda ner 1 msk smör och kryddorna. Finriv limeskalen. Smält 2 msk smör i en panna. Tillsätt limeskal, honung och saft. Fräs räkorna hastigt i limesmöret. Garnera pastan med räkorna och ev lite basilika. Servera med sallad.
 
 

Smoothie med hallon och melon

4 pers
 
6 dl hallon ( färska eller frysta )
1/2 cantaloupemelon
6 passionfrukter
 
Skölj all frukt och alla bär. Skär melonen mitt itu, skär bort kärnor och skal och lägg fruktköttet i mixern. Skär passionfrukterna på mitten, gröp ur fruktköttet och sila med finmaskig sil. Mixa alla ingredienser till en slät smoothie.
 

Crêpes med köttfärsfyllning och avokadosallad

4 pers
 
Blanda mjöl och salt i en skål. Häll på hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Blanda ner resten av mjölken och filen. Knäck i alla äggen, häll i oljan och blanda till en jämn smet. Låt stå en stund medan du förbereder färsen. Fräs färsen i lite smör i en stekpanna. Lägg sedan över i en kastrull eller gryta. Hacka löken i små bitar och fräs gyllenbrun i lite smör i stekpannan. Blanda med färsen. Krydda med mejram, mynta, salt, fond, soja,vatten och peppar. Låt puttra ca 10 minuter. Smaka av. Värm upp smör i en stekpanna och häll ner ca 1 dl av pannkakssmeten. Stek någon minut på varje sida och lägg sedan över pannkakslaggen på en tallrik. Blir ca 10-12 laggar.När alla pannkakor är färdiga, klicka ut lite köttfärsröra i mitten på varje lagg och rulla ihop. Lägg i en ugnsfast form. Strö riven ost över pannkakorna och ställ in i 200°C i ca 5 minuter.


Servera med grönsallad, skivad avokado och småtomater. Ringla över lite olja, salt och peppar.

 


Gubbröra på kallrökt lax

4 pers
 
150 g kalrökt lax
1 st saltgurka
2 st kokta skalade potatisar, kalla
2 st hårdkokta ägg
1/2 kruka gräslök
1/2 dl creme fraiche
salt och vitpeppar
 
Garnering
1/2 röd lök, finhackad
4 msk rom
 
Skär laxen och gurkan i små bitar.Skala potatisen och skär den i små bitar. Skala och hacka äggen. Finhacka gräslöken. Blanda lax, gurka, potatis, ägg, gräslök och creme fraiche i en skål. Smaka av med salt och vitpeppar. Servera gubbröran i portionglas. Garnera med rödlök och rom.
 

Helstekt oxfilé med potatismosgratäng och konjakssås

4 pers
 
600 g oxfilé
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
300 g körsbärstomater på kvist
1/2 tsk flingsalt
 
Sätt ugnen på 125 grader.Bryn köttet runtom i en stekpanna. lägg det i en ugnsäker form. Salta och peppra runtom köttet. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttets tjokaste del. Lägg kvisttomaterna bredvid köttet. Stek i mitten av ugnen tills köttermometer visar 60 grader för rött kött, 65 grader för rosa och 70 grader för genomstekt kött, 45-60 min. Ta ut köttet men låt tomaterna var kvar. Täck över köttet med folie och låt det vila. Höj ugnsvärme till 250 grader och stek tomaterna ytterligare ca 10 min. Ta ut tomaterna, ringla över lite rapsolja och strö över flingsalt.
 
Skiva köttet tunt lite på snedden.
Servera med konjaksås, potatiskaka och haritcots verts. 

Konjaksås

4 pers
 
2 schalottenlökar
2 krm svartpeppar
1 msk smör eller margarin
3 msk konjak
21/2 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
2 tsk soja
ev salt
 
Skala och finhacka löken. Fräs lök och svartpeppar i matfettet i en kastrull. Häll på hälften av konjaken, vatten och fond. Koka upp och låt småkoka ca 5 min. Blanda mjöl och grädde och vispa i såsen. Koka ytterligare 5 min. Smaka av med soja, den sparade konjaken och ev lite salt.
 
 

Potatismosgratäng

6 pers
 
1 kg mjölig potatis
11/2 dl matlagningsgrädde
2 msk smör
2 äggulor
4 dl riven lagrad ost
salt, svartpeppar

Skala potatisen och koka den mjuk i osaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa eller pressa potatisen. Vispa den fluffig med grädde och smör. Rör ner äggulor och ost. Smaksätt med salt och peppar. Häll moset i en smörd ugnssäker form. Grädda i ugn vid 200º ca 20 min. 
Servera gratängen till rökt kött, t ex rökt lammfiol. Fräscht med en sallad till.


Gino med banan, kiwi ,blåbär och hallon

4 pers
 
1 banan
2 kiwi
2 dl blåbär
2 dl hallon
100 g vitchoklad
vaniljglass
 
Sätt ugnen på 175 grader
Skala och skiva banan + kiwi.  Lägg i en ugnsform. 
Häll över blåbär och hallon. 
Riv den vita blockchokladen 
Strö chokladen jämnt över frukten i formen. 
Ställ in i ugnen ca 10 minuter tills chokladen smält. 
Servera med ett par skedar vaniljglass.


Korvstroganoff med vildris

4 pers
 
4 kryddstarka korvar
2 röda paprikor
2 gula lökar 
2 tomater
2 msk tomatpuré
2,5 dl grädde
1/2 dl hackad persilja
1/2 citron
4 dl vildris
salt och peppar
 
Koka riset enligt förpackningen.
Dela korvarna och paprikan i mellanstora bitar, hacka löken och stek tillsammans i het stekpanna. 
När alltsammans fått en fin färg, tillsätt tomatpuré, tomater och grädde.
låt allt koka ihop. 
Tillsätt persilja, saften från citronen och smaka av med salt och peppar.
Servera den kryddstarka stroganoffen med broccoli och ett gott bröd.

Kycklingfilé med ost och örter

 
4 pers
 
4 kycklingfiléer
2 dl lagrad riven ost
1/2 dl frysta provensalska örter 
4 tsk smör 
1 vitlöksklyfta 
2 dl matyoghurt 
 
Skär filéerna på mitten, men inte helt igenom. Vik ut, salta och peppra. Blanda osten med örterna och strö ut på filéerna. Vik ihop och fäst med tandbetare. Bryn i smöret i en panna och stek klart i ugnen i 200 grader i ca 15 min. Smaksätt youghurten med finrivna vitlöken, salt och peppar. Servera med ugnbakade potatisklyftor samt strimlad rödkål med persilja. 
 

Fylld lövbiff med färsk ost

 
 
 
Fylld lövbiff med färsk ost
 
4-5 lövbiffar, 300g
200g smaksatt färskost, basilika & vitlök
4 msk persilja
salt, peppar 2 msk smör eller margarin
2 dl creme fraiche
2dl vatten
2 msk kalvfond
Till servering:
klyftpotatis
sallad haricot verts
 
Gör så här:
Vik ut lövbiffarna och bred på en del av färskosten. Strö över persilja. Rulla ihop lövbiffarna och fäst med tandpetare. Krydda med salt och peppar och stek lövbiffarna i smör. Tillsätt resten av färskosten, creme fraiche, vatten och kalvfond. Koka ihop i 5 minuter. Smaka av. Servera tillsammans med klyftpotatis, sallad och haricots verts.
 
 

RSS 2.0